Η Γενιά των Επαναστατών με Αιτία

Η λαμπρή ημέρα έφτασε. Επιτέλους γίναμε φοιτητές στη Νομική. Όνειρα ζωής εκπληρώθηκαν, οι γονείς χάρηκαν, τα αδέλφια και οι φίλοι θαύμασαν και εμείς κατακλυσμένοι από χαρά ότι ναι επιτέλους θα γίνουμε και εμείς Νομικάριοι, μπήκαμε στη σχολή που παλεύαμε τρία χρόνια.

Κάπως έτσι ήταν η πρώτη μέρα. Κάπως έτσι πιστέψαμε ότι θα είναι και εκείνες που θα ακολουθούσαν. Μέχρι που ήρθαν αυτές να μας διαψεύσουν. Πήραμε τελικά πτυχίο μετά μυρίων βασάνων και πολλοί από εμάς συνέχισαν σε δεύτερο κύκλο σπουδών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή εκκίνηση στην αγορά εργασίας.

Και έφτασε η πρώτη επαφή με τους πιθανούς Συνεργάτες- Δικηγόρους. Και εκεί υπήρξε η προσγείωση στα 300€ που ‘δικαιούτο’ να πάρει ο καθένας από εμάς μηνιαίως, ανεξαρτήτως τίτλων, για να μπορέσει να αποκομίσει την εργασιακή εμπειρία. Και πάλι τρέξιμο, και πάλι ξενύχτι, και πάλι πίεση, και πάλι εκπαιδεύσεις για περισσότερη πρακτική, πλέον, επιμόρφωση ...

Και όταν όλα αυτά έχουν πια τελειώσει και νιώθεις ότι είσαι πλέον έτοιμος να αρχίσεις καριέρα ως ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, αναγκάζεσαι να έλθεις αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα: Το ΧΑΟΣ της επαγγελματικής τάξης που προσπαθείς να μπεις.

Ποιος από εμάς δεν απογοητεύτηκε την πρώτη κιόλας μέρα όταν, αφού πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις στο Εφετείο, δεν έπεσε σε κυκεώνα γραφειοκρατίας προκειμένου να πετύχει τον διορισμό του ως δικηγόρου και την έναρξη του στην εφορία. Θεώρηση βιβλίων, μπλοκ αποδείξεων, τώρα τελευταία και ΦΠΑ, πληρωμή εισφορών, πληρωμή τελών. Και αφού βλέπεις ότι τα λεφτά που έπαιρνες δεν έφτασαν ούτε για την πρώτη ώρα των υποχρεώσεων, αρχίζεις το δανεισμό. Πρώτα από γονείς και μετά από όπου μπορείς.

Τελικά όλα πέρασαν και η εφορία (ΚΡΑΤΟΣ) έδωσε το ΟΚ για την έναρξη. Είσαι ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ σου λένε. Ναι, χωρίς γραφείο, απαντάς. Τώρα αρχίζει και ο δεύτερος γύρος. Αρχίζει να παρακαλάς για μια γωνιακή θεσούλα σε κάποιο μεγάλο γραφείο. Και παρακαλάς και παρακαλάς, ώσπου κάποιος σου λέει: εδώ, δουλειά σου έχω, λεφτά θα μιλήσουμε, και λες ΟΚ. Και ο πρώτος μήνας έρχεται και λεφτά ΤΙΠΟΤΕ, αλλά ΔΟΥΛΕΙΑ πολλή, και ο δεύτερος μήνας έρχεται και λεφτά ΤΙΠΟΤΕ, αλλά ΔΟΥΛΕΙΑ πολλή, ώσπου τον τέταρτο μήνα λες, μήπως να μιλήσουμε για αμοιβή και δέχεσαι την εξής απάντηση, γιατί δούλεψες καθόλου;!; Ίσως τραβηγμένο σκηνικό, πολλές φορές όμως οδυνηρά αληθινό.

Αγανακτισμένος λοιπόν λες θα ανοίξω το δικό μου γραφείο. Και όλοι σου λένε: Καλά είσαι τρελός, χρειάζεται κύκλωμα, βάση!! Το ανοίγεις όμως και κάνεις το σταυρό σου. Δουλεύεις στην αρχή με φίλους, συγγενείς και μετά με γνωστούς και κατεβάζεις τις τιμές και δουλεύεις ώρες ατελείωτες και γενικά κάνεις τα πάντα και ενώ είσαι συνεπής σε όλα έρχεται ξαφνικά η ώρα των ανακαλύψεων.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 1η

Πολλοί συνάδελφοί σου δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δυστυχώς για σένα που είσαι συνεπής, η ίδια η πολιτεία μετά από χρόνια τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτές χωρίς προσαυξήσεις!!! Σου έρχεται να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, μόνο και μόνο γιατί δανείστηκες για να τις πληρώσεις.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 2η

Πολλοί δικηγόροι υποχρεούνται να ανανεώνουν την ταυτότητα στο Σύλλογο κάθε Φεβρουάριο και να καταβάλλουν φυσικά και την ανάλογη εισφορά. Και διαπιστώνεις ότι είσαι υπερβολικά τυπικός, διότι πολλοί δεν το κάνουν.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 3η

Κάνεις πληρωμές μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ από το 1999 και δυστυχώς ο Σύλλογός σου, δεν σου δίνει τη δυνατότητα να κόψεις Γραμμάτια προείσπραξης μέσω WEB αναγκάζοντάς σε στις ώρες αιχμής να περιμένεις σε τεράστιες, σχεδόν πάντα, ουρές.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 4η
Κάποιοι δεν είναι καν δικηγόροι. Έχει ανασταλεί η ιδιότητά τους, δεν έχουν πάρει ποτέ δίπλωμα, έχουν πλαστή ταυτότητα, δεν έχουν κάνει ποτέ έναρξη στην Εφορία, χρησιμοποιούν ταυτότητες πεθαμένων… Μα λες δεν είναι δυνατόν και όμως το επιβεβαιώνεις με τον πιο πανηγυρικό τρόπο όταν ζητάς από συνάδελφο απόδειξη για τη δουλειά που σου έκανε και σου λέει ότι δεν μπορεί να θεωρήσει βιβλία και σιγά σιγά ανακαλύπτεις ότι δεν έχει καν ΒΙΒΛΙΑ.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 5η

Αναρωτιέσαι γιατί παίρνεις μέρισμα 300€ το εξάμηνο και λες: «μα καλά αφού ο Σύλλογός μας είναι τόσο μεγάλος και έχει το μεγαλύτερο όγκο δουλειάς τί στο καλό συμβαίνει;» Και βλέπεις να καλείται για παράδειγμα στο πειθαρχικό πρώην Υπουργός που αγνοούσες ότι ήταν δικηγόρος, για απολογία. Βλέπεις, ο Σύλλογός σου στις 5/9/2008 να ανακοινώνει επίσημα: «….Επί συνόλου 20.210 εγγεγραμμένων μελών, 4.950 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση στα Δικαστήρια και 4.818 δικηγόροι είχαν από 1 έως 5 παραστάσεις, 6.916 δικηγόροι δεν έκαναν ούτε ένα συμβόλαιο ενώ 4.630 δικηγόροι πραγματοποίησαν μέχρι 2 συμβόλαια…», και διαπιστώνεις ότι περίπου οι μισοί δικηγόροι δεν είναι ενεργοί, διότι ένας υδραυλικός σίγουρα με πέντε δουλειές δεν είναι υδραυλικός. Και Βλέπεις πρώην ή νυν Δήμαρχοι, Νομάρχες, επιχειρηματίες να έχουν ακόμα ενεργό το μητρώο τους ως Δικηγόροι, χωρίς όμως να ασκούν Δικηγορία…

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 6η

Χαμός και πανικός για τα γραμμάτια προείσπραξης και αναρωτιέσαι: καλά καταργήθηκε ο Κώδικας Περί Δικηγόρων?. Μάλλον ναι, γιατί εξ όσων γνωρίζω καμία ασφαλιστική δεν πλήρωσε 2% σε δικηγόρο που παραστάθηκε για λογαριασμό της σε αγωγή αυτοκινήτου. Γιατί, εξ όσων γνωρίζω, καμία τιμή δεν αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω εδώ και κάποια χρόνια για τη ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΑΜΟΙΒΗ του Δικηγόρου. Και γιατί σίγουρα κάποιος μπορεί να αξιώσει και να συμφωνήσει οποιαδήποτε αμοιβή με οποιονδήποτε διότι ο Κώδικας μιλά για μεταλλικές δραχμές. Συνεπώς χαμένος ο Δικηγόρος.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 7η

Πήρες το δίπλωμα, πλήρωσες εισφορές, θεωρείσαι από την Πολιτεία ‘Κλέφτης’ (βλέπε το νόμο περί δίγραμμων επιταγών στις αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα), και ταυτόχρονα διαπιστώνεις ότι όλοι προσφέρουν ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ με 12, 15, 25, ή 55 € το χρόνο. Και λες ότι είναι μεγάλα δικηγορικά γραφεία που μπορούν να το κάνουν, μα διαπιστώνεις ότι είναι ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, που όχι μόνο παραβιάζουν το σύνταγμα και το νόμο με τις πρακτικές τους αλλά κάνουν επιπλέον αντιποίηση Δικηγορικού επαγγέλματος, μα το χειρότερο εκμεταλλεύονται νέους συναδέλφους, καταβάλλοντάς τους τις αμοιβές των γραμματίων προείσπραξης (!!!) και ζητώντας τους και την τελευταία απόδειξη (ακόμα και φ/α των ενσήμων) για να τους καταβάλουν τα ΕΞΟΔΑ τους.!!!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 8η

Και όλα τα ανωτέρω μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην σε επηρεάζουν και όμως σε κάνουν να φτάσεις σε σημείο να κλαις από τα νεύρα σου και να αναρωτιέσαι: γιατί σπούδασα, γιατί χρεώθηκα, γιατί έχασα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, γιατί τελικά αφού τα έκανα όλα αυτά δεν μπορώ με τίποτε να μειώσω το κόστος της δουλειάς μου, γιατί, γιατί …; Και η απάντηση έρχεται από Μακριά (ΔΝΤ): ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!!!

 

Όλα τα ανωτέρω, άλλοι τα βιώνουμε εντονότερα και άλλοι λιγότερο έντονα. Ο δικηγορικός κλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυστυχώς για αυτά τα προβλήματα όλοι εμείς ευθυνόμαστε άλλοτε με τις πράξεις μας, άλλοτε με τις παραλείψεις μας και άλλοτε με την ανοχή μας. Αν κάποιοι πριν 35 χρόνια αποφάσισαν να εξαργυρώσουν την επανάστασή τους, στην πολιτική ζωή και πορεία αυτού του τόπου, παίρνοντας την εξουσία, τότε ήρθε η γενιά μας να επαναστατήσει με αιτία για όλα αυτά που μας πνίγουν και κάνουν τη ζωή μας πιο άσχημη και ανυπόφορη και να αποφασίσουμε για τη ζωή που θέλουμε.

Είμαστε η γενιά των επαναστατών με αιτία και η αιτία ή καλύτερα οι αιτίες αντικατοπτρίζονται σε όλα τα ανωτέρω, και σε πολλά άλλα, μαζί με τα χρόνια που χάσαμε να μαζεύουμε πτυχία για τα πτυχία.

Μαζί με όλους εσάς πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα ανωτέρω.

Μαζί με όλους εσάς πιστεύω ότι μπορεί να ξημερώσει μια άλλη μέρα.

Μαζί με όλους εσάς και τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ μπορούμε να κάνουμε έργο μια ειρηνική επανάσταση για όλα αυτά τα απλά και χρήσιμα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 

Γιώργος Κατσαμπέρης
Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Εφέταις

Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ
«Κοινωνία των Δικηγόρων»

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.