Η ανάγκη σύγκλησης Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας για το ΔΣΑ, η «Κοινωνία των Δικηγόρων» κατέστησε σαφές ότι αντιλαμβάνεται το έργο της για τον κλάδο με εθνική ματιά και όχι με την περιορισμένη συντεχνιακή λογική των αρχαιρεσιών ενός Συλλόγου. Αυτό επιβάλλει όχι μόνο η κρισιμότητα της εθνικής συγκυρίας αλλά και η ανάγκη συντονισμένης δράσης ενόψει παρεμβάσεων που μεταβάλλουν ριζικά το χάρτη του λειτουργήματός μας σε πανελλήνια κλίμακα.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, αναγκαίο εργαλείο συνεννόησης και συντονισμού, φαίνεται να έχει εξαντλήσει την επικοινωνιακή δυναμική της. Απαιτείται ένα νέο εργαλείο, όχι για να την υποκαταστήσει ούτε για να υπονομεύσει την αυτονομία των Συλλόγων μας, αλλά για να συμπληρώσει επικοινωνιακά και ουσιαστικά την πανελλήνια συλλογικότητα προβλημάτων, αιτημάτων και λύσεων για τον κλάδο μας. Κρίνουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουμε τη σύγκληση και τη θεσμοποίηση Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου, δύο σχεδόν δεκαετίες μετά την τελευταία απόπειρα.
Η θεσμική υπόσταση: Χαλαρή θεσμική μορφή ρητής περιοδικότητας (σύγκληση ανά εξάμηνο, θητεία ίση με αυτή των Δ.Σ. των Συλλόγων) χωρίς σκληρή οργανική υπόσταση και χωρίς δυνατότητα υποκατάστασης των Συλλόγων σε ζητήματα αποφασιστικής αρμοδιότητας.
Η σύνθεση: Ολομέλεια των Προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Συλλόγων, απευθείας εκλογή πρόσθετων συνέδρων σε κάθε Σύλλογο αναλογικά προς την πληθυσμιακή του δύναμη, αντιπροσωπείες Ενώσεων Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, ειδική εκπροσώπηση επιστημονικών ενώσεων ανά κλάδο δικαίου.
Το αντικείμενο: Επεξεργασία και διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων, δια της σύστασης σχετικών ομάδων εργασίας με ρητά χρονοδιαγράμματα, για:
- Τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού και θεσμικού ρόλου του Δικηγόρου
- Τη συνολική αναμόρφωση θεσμών της Δικαιοσύνης (βελτίωση δικονομικών ρυθμίσεων, επιτάχυνση της απονομής κτλπ)
- Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του δικηγορικού λειτουργήματος (Κώδικας περί Δικηγόρων, Κώδικας Δεοντολογίας)
- Τη συντονισμένη παρέμβαση στη νομοθετική δράση της Πολιτείας για ζητήματα φορολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά
Στις οριακές στιγμές που βιώνουμε, η αναζήτηση νέων πεδίων και μέσων θεσμικής έκφρασης δεν είναι φυσικά πανάκεια, αλλά ούτε και περιττή πολυτέλεια. Είναι μια ανάγκη που μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμες, αντιπροσωπευτικές, ελπιδοφόρες λύσεις.
Γιάννης Αδαμόπουλος
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ
«Κοινωνία των Δικηγόρων»
Σχόλια
Υποβολή νέου σχολίου