"Ο Δικηγόρος δεν μπορεί να είναι έμπορος" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

Παρασκευή, 18/02/2011 - 17:32

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ.

“Είµαστε αντίθετοι στην επιβολή του ΦΠΑ, διότι οι δικηγορικές υπηρεσίες δεν είναι εµπόρευµα”, δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαµόπουλος, επικεφαλής του συνδυασµού “Κοινωνία των Δικηγόρων”

Προτεραιότητά μας ένα νέο μοντέλο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να γίνει πιο εύκολη η απονομή Δικαιοσύνης”.

Με όπλο την εµπειρία, τις νέες ιδέες και τη διάθεση για προσφορά, ο Γιάννης Αδαµόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, µε τον συνδυασµό “Κοινωνία των ∆ικηγόρων” διεκδικεί µε αξιώσεις την ψήφο των περίπου 23.000 συναδέλφων του της πρωτεύουσας στις επικείµενες αρχαιρεσίες την Κυριακή 27 και τη ∆ευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Μαχόµενος δικηγόρος επί 20ετία, ο Γιάννης Αδαµόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «δηµοκρατία», τάσσεται κατά της προωθούµενης από την κυβέρνηση «εµπορευµατοποίησης» του δικηγορικού επαγγέλµατος, υπέρ της ενότητας όλων των δικηγόρων της χώρας και ζητεί µέτρα ρεαλιστικά και πρακτικά, που θα βγάλουν τον χώρο της ∆ικαιοσύνης από το καθεστώς αρνησιδικίας το οποίο βιώνει..

 

Ερ.: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ανοίγει το δικηγορικό επάγγελμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό το φλέγον για τον κλάδο σας ζήτημα;

ΑΠ.: Με αυτό το σχέδιο νόµου, µε αυτές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, την κατάργηση των κατώτατων αµοιβών και την άρση του γεωγραφικού περιορισµού, αλλοιώνεται ο θεσµός του δικηγόρου.

Υπάρχει µία έντονη προσπάθεια να µετατραπεί σε έµπορο, ειδικά όσον αφορά τη διάταξη µε την οποία προβλέπεται η διαφήµιση των δικηγόρων.

Ο δικηγόρος µετέχει στο Ανώτατο Ειδικό ∆ικαστήριο ως δικαστής, µετέχει στο δικαστήριο αγωγών κακοδικίας και τυχόν µετατροπή του από συλλειτουργό της ∆ικαιοσύνης σε έµπορο θα έχει ολέθριες συνέπειες και για την ίδια την απονοµή της ∆ικαιοσύνης.

Ερ.: Υπάρχει μία διάσταση, όμως, μεταξύ του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας και των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

ΑΠ.: Οντως υπάρχει µία διάσταση. Ωστόσο, κάθε σύλλογος είναι αυτοτελής, παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Βέβαια, χρήσιµο είναι να υπάρχει ενότητα όλου του δικηγορικού κόσµου, όλης της χώρας. Τότε η φωνή του δικηγόρου θα είναι πιο δυνατή και θα ακούγεται.

Ερ.: Ταυτόχρονα όμως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, και με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και με την αύξηση του κόστους των μηνύσεων. Θεωρείτε ότι πρόκειται για σωστές ενέργειες που βοηθούν στη βελτίωση των προβλημάτων;

ΑΠ.: Η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου επέβαλε ΦΠΑ 23% στις αµοιβές για τις δικηγορικές υπηρεσίες, κι έτσι κατέστησε ακόµα δυσχερέστερη την πρόσβαση του πολίτη στη ∆ικαιοσύνη και ιδιαίτερα του πολίτη ο οποίος έχει µικρό εισόδημα. Και βέβαια εµείς είµαστε αντίθετοι στην επιβολή του ΦΠΑ διότι οι δικηγορικές υπηρεσίες δεν είναι εµπόρευµα. ∆εν µπορεί να ταυτίζεται δηλαδή ο δικηγόρος µε τον έµπορο. Πρόσφατα αποφάσισαν να αυξήσουν και το κόστος των µηνύσεων από 20 ευρώ σε 150 ευρώ. Και δεν είναι µόνο αυτό, µε τον τελευταίο νόµο Καστανίδη για την ποινική διαδικασία εισήχθησαν µέτρα τα οποία επεµβαίνουν, κατά τη γνώµη µας, στον τρόπο απονοµής της ∆ικαιοσύνης.

Ολα αυτά τα µέτρα ήταν αποσπασµατικά. Αντίθετα, πιστεύουµε ότι χρειάζεται µια συνολική θεώρηση των ζητηµάτων και µέτρα ρεαλιστικά και πρακτικά.

Ερ.: Εκτός από το άνοιγμα του επαγγέλματος, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της Δικαιοσύνης;

ΑΠ.: Πρώτο και σηµαντικότερο είναι η καθηµερινότητα στην απονοµή της ∆ικαιοσύνης, η οποία µπορεί να παραλληλιστεί µόνο µε οδύσσεια. Καταρχάς, υπάρχει µία πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονοµή του ∆ικαίου, η οποία ισοδυναµεί µε αρνησιδικία.

Αρκεί να σας πω ότι για µισθωτικές διαφορές, εάν κάποιος δηλαδή καθυστερεί να πληρώσει τα µισθώµατα και καταθέσει αγωγή εξώσεως, η δίκη προσδιορίζεται έπειτα από ένα έτος.

Στην τακτική διαδικασία η δίκη προσδιορίζεται έπειτα από δύο έτη. Εξάλλου, υπενθυµίζω ότι η Ελλάδα πολλές φορές έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο γι' αυτήν την αργοπορία.

∆εύτερον, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδοµής, η κατάθεση των δικογράφων, για παράδειγµα, γίνεται µε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, ενώ µε τις σηµερινές τεχνολογικές εξελίξεις θα µπορούσε να γίνεται ηλεκτρονικά. Είναι ένα αίτηµα που κι εγώ και ο συνδυασµός µας το έχουµε θέσει και θα είναι από τις άµεσες προτεραιότητές µας.

Παράλληλα, σηµαντικά προβλήµατα δηµιουργεί και το γεγονός ότι υπάρχει µία χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών, αλλά και η πρωτοφανής πολυνοµία που ευθύνεται σε µεγάλο βαθµό για το έλλειµµα στην απονοµή της ∆ικαιοσύνης. Επιπροσθέτως, δυσχεραίνει και το έργο των δικηγόρων και το έργο της ίδιας της ∆ικαιοσύνης.

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού σας ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

ΑΠ.: Ως πρώτη µας προτεραιότητα έχουµε θέσει την αναβάθµιση του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας. Ηδη έχουµε θέσει σε δηµόσια διαβούλευση τον Κώδικα στο ∆ιαδίκτυο.

Πιστεύουµε ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες και προθεσµίες οι οποίες θα πρέπει να ενοποιηθούν για να γίνει πιο εύκολη η απονοµή της ∆ικαιοσύνης (http://ktd.gr/).

Εάν πάρουµε τη διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου, θα φροντίσουµε να έχουν άποψη όλοι οι δικηγόροι έτσι ώστε να φτιαχτεί ένας ευέλικτος Κώδικας που και την ταχύτητα θα εξασφαλίζει και θα απλοποιεί τις διαδικασίες για την πρόσβαση και την απονοµή της ∆ικαιοσύνης.

Συνολικά, πιστεύουµε ότι η πρόταση που υποβάλλουµε απευθύνεται και αγκαλιάζει την ολότητα της δικηγορικής κοινότητας. Περιλαµβάνει στοχευµένες και ειδικές παρεµβάσεις για την άρση των ανισοτήτων και την ενίσχυση ευαίσθητων οµάδων της κοινωνίας των δικηγόρων.

 

Οι κοινοί αγώνες και η φιλία του με τον Αντώνη Σαμαρά

Αδαμόπουλος - Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Αδαμόπουλο (δεξιά) σε παλαιότερη
εκδήλωση σε χωριό της Μεσσηνίας και τους Δημήτρη Παπατσώρη, ταμία του ΔΣΑ (αριστερά
στη φωτό), και Αθανάσιο Στεφόπουλο, γ.γ. της Ενωσης Δικονομολόγων

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Α∆ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, µαχόµενος δικηγόρος για είκοσι και πλέον έτη, µε ιδιαίτερη ενασχόληση στο Αστικό και Εµπορικό ∆ίκαιο, από τα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του '80, ήταν από τα ηγετικά στελέχη της ΟΝΝΕ∆ και της ∆ΑΠ, και έδωσε αγώνες και µαζί µε τον νυν πρόεδρο της Ν.∆. Αντώνη Σαµαρά µε τον οποίο τον συνδέει µακρόχρονη φιλία- για καλύτερες πανεπιστηµιακές σπουδές, όπως και για πολιτικές και κοινωνικές δοµές. Υπήρξε ο πρώτος Συνήγορος του Καταναλωτή, καθώς τον Απρίλιο του 2005 επελέγη από το υπουργικό συµβούλιο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκπονήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα µας Σχέδιο Κώδικα Καταναλωτικής ∆εοντολογίας, που ρυθµίζει τις σχέσεις προµηθευτών καταναλωτών για την προστασία των δεύτερων και την εύρυθµη λειτουργία της αγοράς. Από τον Φεβρουάριο του 2009 ως και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε γενικός γραµµατέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, και κατά τη διάρκεια της θητείας του εγκαινίασε το πρόγραµµα ∆ΟΡΥ για ασύρµατο Ιντερνετ στα ορεινά χωριά της Μεσσηνίας, παρουσία του τότε υπουργού Πολιτισµού και σηµερινού προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά."

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" της 17ης Φεβρουαρίου 2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.